Een CRM of e-mail marketing systeem is fantastisch om gegevens van je (potentiële) klanten en contacten bij te houden.

Maar de meeste marketingexperts raden aan om je opt-in formulieren zo basic mogelijk te houden, zodat je de drempel voor inschrijving zo veel mogelijk verlaagt. Maar hoe kom je dan aan de gegevens van jouw subscriber?

Wel… je vraagt ernaar!

In jouw welkomstsequence kan je ruimte voorzien voor de vraag om de profielgegevens van je contacten aan te vullen. Je kan bijvoorbeeld naar het adres of de geboortedatum vragen, met de intentie om een leuke boodschap of cadeautje te sturen bij bijvoorbeeld verjaardagen.

In deze edu-blog leg ik je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt. Lees je mee?

Allereerst creëren we een nieuw formulier met de velden die we wensen aan te vullen. Ga daarvoor naar ‘Fluent forms‘ – ‘Add a new form’

Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen
Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen 6

Op het e-mailveld, onder ‘Advanced options’, klik je op de 3 puntjes rechts in het ‘standaard waarde’ veld en selecteer je ‘Populate by GET param’. Dit zorgt ervoor dat het e-mailadres automatisch wordt ingevuld door de link waardoor jouw subscriber op het formulier terecht komt. Daar vertel is straks meer over.

Integratie

Bewaar je formulier en ga naar de ‘Instellingen en integratie’ tab. Bij ‘Marketing & CRM-integraties’ voeg je een nieuwe ‘FluentCRM‘ integratie toe.

Geef je feed een naam, kies een lijst, en link de FluentCRM en FluentForm velden aan elkaar.

Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen
Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen 7

Selecteer desgewenst een tag, schakel de feed in via de checkbox onderaan en klik op de knop ‘Update FluentCRM feed’.

Geboortedatum

Om de geboortedatum juist in te stellen, dien je deze in het formulierveld in het formaat “Y-m-d” in te stellen. Indien je dit niet doet dal de datum niet in je contactgegevens terecht komen. Ga dus even terug naar de editor en check of de datumnotatie correct staat.

Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen
Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen 8

Testen

Voordat je jouw subscribers gaat vragen om hun gegevens verder aan te vullen, is het belangrijk dat je jouw formulier test. Dit kan door op de knop ‘Preview & Design’ rechts bovenaan te klikken.

Maak nu een nieuwe pagina aan en plaats het formulier hier op. Selecteer jouw formulier in de dropdownlijst en publiceer je pagina.

Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen
Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen 9

De e-mail

Om jouw contacten uit te nodigen om hun gegevens aan te vullen, gaan we hun een e-mail sturen. Deze e-mail kan deel uitmaken van jouw welkomstsequence, of je kan hem naar je bestaande subscribers sturen.

Maak een nieuwe e-mail (in campagne of automatisering)

Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen
Laat jouw contacten hun gegevens zelf aanvullen 10

In deze e-mail zet je de link naar jouw pagina met het formulier. Gebruik voor de link dit formaat:

Vervang de url door jouw eigen url!
“https://jouwdomeinnaam.be/jouwpagina/?email={{contact.email}}”

Om te testen zorg je ervoor dat je zelf in je e-maillijst staat, anders werkt de variabele uiteraard niet. Stuur een testmail naar jezelf, kijk of jouw e-mailadres reeds is ingevuld op het formulier en vul je gegevens verder aan. Check in je contactgegevens of alles correct is aangevuld.

That’s all folks!

Vergelijkbare berichten